Att bygga sin egen sajt

Idag är det väldigt enkelt att starta upp en sajt, mycket tack vare tjänster som till exempel WordPress. Även om det är relativt enkelt att komma igång så är utseendet tråkigt nog, något som ofta glöms bort. Utseendet är en del av det första intrycket och kan vara avgörande för om en läsare eller potentiell kund vill stanna kvar på din sajt eller inte. Driver du till exempel ett företag som sköter större delen av sin verksamhet online så blir sajten som ett ansikte utåt och just därför är det viktigt att den ger ett bra intryck. Vi tänkte prata lite om vad du bör tänka på när det är dags att tänka på sajtens utseende.

Utseende

Du har säkert varit med om att du någon gång sökt efter något och hamnat på någon sajt som verkar skum eller oseriös? Förmodligen så stannade du inte kvar speciellt länge. Det är ett perfekt exempel på varför utseendet är så viktigt. En sak man bör tänka på när man väljer ett utseende för sin sajt är försöka anpassa sig efter vilken målgrupp man vill nå. Vill du exempelvis ge ett mer seriöst intryck så lämpar det kanske inte sig att ha en massa blinkande knappar och skrikiga färger. I det sammanhanget så kanske vit är en mer lämplig färg på bakgrunden. Du bör också tänka på typsnitt, välj något som passar din sajt och håll dig sedan till samma typsnitt på resten av sajten, annars kan det lätt se rörigt ut.

Sajten ska vara lätt att använda

Tänk på att din sajt ska vara lätt att navigera på. Du vill att dina besökare enkelt ska kunna hitta vad den nu letar efter. Eftersom konkurrensen är ganska tuff på nätet så är det sällan något problem för en besökare att bara gå till en annan sajt om det skulle vara så att din är för krånglig. Ha som mål att sajten ska vara tydlig och lätt att hitta på.