Att tänka på vid stambytet

Alla fastigheter behöver vid någon tidpunkt genomgå ett stambyte. Kort sagt innebär det att alla försörjningsledningar i fastigheten byts ut. Det är alltså de ledningar och rör som transporterar bland annat el, tele och vatten. Här finns det en mängd tips för dig att tänka på inför stambytet.

Flytta ut eller bo kvar

Du bör undersöka vilka alternativ som står dig till buds i god tid. Kanske kan du hyra eller låna ett rum eller en lokal av exempelvis en släkting. Ibland kan fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen hjälpa till med alternativa boenden. Har du tillgång till ett fritidsboende, så kan det vara en smidig lösning.Se till att flytta på allt som kan stå i vägen för hantverkarna när de ska komma och renovera. Det gäller naturligtvis oavsett om du väljer att flytta ut under tiden eller bo kvar. 

Andra praktiska saker

Har du husdjur som kanske inte kan följa med till ett alternativt boende, behöver du finna en lösning för det. Post och blomvattning är två andra saker som lätt försvinner i byggkaoset. Ett tips kan vara att be hantverkarna samla till exempel all post i en låda i hallen eller i köket. Då kan du hämta upp det när det passar dig. Försök också att räkna på vad din renovering av exempelvis köket kommer att kosta.