Starta en egen butik

Trots att konkurrensen är stenhård i hemelektronikbranschen så är de inte få som kanske drömmer om att själva starta en butik som säljer de egna favoritprylarna. För även om de stora jättarna Elgiganten, Siba och Mediamarkt kontrollerar stora delar av marknaden så finns det många mindre företag som frodas med butiker både fysiskt och online. 

Inriktning

kvinna i elektronikbutikFör det första så behöver man bestämma vilken inriktning eller affärsidé man skall ha. Att försöka tävla i pris med jättarna kanske inte är speciellt enkelt. Att försöka ha fler produkter i alla kategorier är kanske inte heller det speciellt realistiskt om man inte har väldigt starka investerare bakom sig som kan bekosta både inventarieinköp och lagerhyra.  Kanske är det istället bättre att bli specialist inom ett område som till exempel Hembiobutiken eller Hi-Fi klubben?

Fysiskt eller online

Nästa val är om butiken skall vara fysisk eller online. Båda har sina för och nackdelar och det ena behöver inte nödvändigtvis utesluta det andra.

Fysisk butik

Vid start av en fysisk butik så behöver man först och främst ha en lokal som är passande för verksamheten. Läge och storlek är två enormt viktiga variabler att tänka på. Är dina kunder villiga en längre bit för att kunna köpa dina produkter eller skulle verksamheten tjäna på att vara i ett område med redan etablerad kundgenomströmning?Förutom själva lokalen så behöver man vid en fysisk butik även ha system för att hantera betalningar och kontanter. Detta betyder att man förutom ett kassasystem även bör ha till exempel ett kassaskåp för förvaring av kontanter och växel. Även värdepapper och kundinformation bör förvaras säkert från både stöld och olycka.

Online

Om man istället väljer att starta en e-handel så får man istället ett antal tekniska utmaningar. Valet av tekniskt plattform är något som man kommer behöva leva med länge och bör fungera för både nuvarande och kommande behov. Det är även viktigt att ha en bra samarbetspartner för de tekniska frågorna om man inte själv har den tekniska kompetens som krävs.